Doopsgezinden

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /var/www/vhosts/kerkin.nl/httpdocs/includes/common.inc).

De doopsgezinden (officieel: Algemene Doopsgezinde Sociëteit), ook wel mennonieten, mennisten, menisten, dopers of dopersen genoemd, vormen de Nederlandse tak van een van oorsprong radicaal reformatorische stroming van protestantse christenen, die zich afsplitste van de zwingliaanse reformatie, begin 16e eeuw, en die internationaal meestal als de stroming der mennonieten aangeduid wordt. Er waren in Nederland anno 2007 118 doopsgezinde “gemeenten” (logistiek verenigd in de Algemene Doopsgezinde Sociëteit), met 8362 (per 31 december 2007) leden (270 minder dan per eind 2006). Per eind 2008 was het aantal leden met bijna 400 afgenomen naar 7996.[1] Eind 2009 telden zij nog 7649 leden.[2] Ze zijn vooral te vinden in Friesland, de IJsselsteden, en (Noord-)Holland.

Is deze informatie niet correct?

Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem

De Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem komt al sinds 1683 bijeen in de huidige schuilkerk in hartje Haarlem. Vandaar nog de oude spelling van de naam met in totaal vier e’s in “vereenigde”. Niettemin is het een zeer levende gemeente met nog twee kerkgebouwen in Haarlem Noord en Heemstede. Naast de ingang, die Pieter Teylers liet maken in de Grote Houtstraat bouwen we samen met de Hartekampgroep nu een cadeauwinkel, waar cliënten van de Hartekampgroep zullen verkopen.

Abonneren op RSS - Doopsgezinden